Natuurlijke methoden om ademhaling te verbeteren

Om je goed te voelen, is het belangrijk om je ademhaling gezond te houden. Niet alleen heeft elk deel van je lichaam voldoende zuurstof nodig om te overleven, maar een gemakkelijke ademhaling maakt het dagelijks leven ook comfortabeler.

Heb je al eens nagedacht over hoe deze lichaamsfunctie eigenlijk werkt? Voordat je de technieken verkent die jou kunnen helpen om je ademhaling op natuurlijke wijze te verbeteren, is het goed om te begrijpen hoe en waarom we ademen.

Hoe werkt de ademhaling?

Ademhalen is een verbazingwekkend complex proces, maar één waar we niet vaak aan denken – we doen het immers automatisch. Je hersenen krijgen voortdurend signalen van je lichaam, die het niveau van zuurstof en koolstofdioxide in je bloed bepalen. De spieren beginnen dan met het proces van de ademhaling, waarbij de snelheid van je ademhaling wordt aangepast aan hoe actief je bent.

Soms moet je je ademhaling onder controle houden, bijvoorbeeld bij het zingen of bij het sporten. En af en toe wordt je ademhaling aangetast, bijvoorbeeld als je last hebt van een verkoudheid of allergie. Als dit gebeurt, ben je je veel bewuster van je ademhaling en besef je hoezeer je de normale ademhalingsfunctie als vanzelfsprekend beschouwt.

Women outside

Wat gebeurt er met de lucht die we inademen?

Hoewel je door je mond kunt ademen, is ons lichaam ontworpen om door de neus te ademen, de meest wonderbaarlijke filter van de natuur. Het is bekleed met kleine haartjes, cilia genaamd, die de lucht reinigen, bevochtigen, verwarmen en afkoelen voordat het de longen binnenkomt. Deze kleine haartjes beschermen je lichaam ook tegen vreemde deeltjes.

Na het passeren van de neus gaat de lucht door de met slijm beklede luchtpijp naar beneden, waardoor ook eventuele ongewenste deeltjes worden opgevangen. Vervolgens gaat het de longen in, waar zuurstof in de bloedstroom wordt gepompt, voordat zuurstof in het lichaam circuleert. In het omgekeerde proces verlaat de lucht met afvalmateriaal, dat bekend staat als koolstofdioxide, het lichaam via uitademing van de longen.

Natuurlijke methoden om jouw ademhaling te versterken

Aangezien de ademhaling zo’n belangrijke lichaamsfunctie is, is het niet meer dan normaal dat we willen dat die zo efficiënt mogelijk werkt. Dus als je je ooit hebt afgevraagd hoe je je ademhaling kunt verbeteren, ben je niet alleen. Het is iets waar veel mensen aan beginnen te denken naarmate ze ouder worden – misschien omdat de longfunctie en de longcapaciteit geleidelijk afnemen met de leeftijd.

Ook verkoudheid, griep, allergieën of aandoeningen zoals astma kunnen de longcapaciteit verzwakken en het ademhalingsstelsel tijdelijk aantasten. Deze aandoeningen kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, waardoor het energieniveau in het lichaam daalt – geen wonder dus dat je je moe voelt als je aan deze kwalen lijdt.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je ademhaling op een natuurlijke manier te versterken en te verbeteren.

1. Beweging

Het is gemakkelijk om je ademhaling te verbeteren door een paar gezonde veranderingen in je levensstijl door te voeren. Maak van lichaamsbeweging een prioriteit, want het kan helpen om je ademhalingssysteem tot ver in je oudere jaren optimaal te laten werken. Of je nu kiest voor een training met weinig impact, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, of voor een vorm van intensieve training, het trainen zal je longen harder laten werken – wat op zijn beurt zal helpen om ze sterker te maken. Naarmate je trainingsregime vordert, zal je merken dat het dagelijks ademen veel gemakkelijker wordt.

2. Dampinhalatie

Als je ziek bent, kunnen je neusholte en de slijmvliezen van je sinussen ontstoken raken en symptomen veroorzaken zoals verstopping, niezen, loopneus en pijnlijke ogen. Deze verschijnselen kunnen het moeilijk maken om te ademen zoals je normaal zou doen. Om deze ontsteking op een natuurlijke manier te verminderen en de neusgang snel vrij te maken, probeer damp te inhaleren uit een kom met kokend water. Naast het makkelijker te ademen, kan het inademen van warme, vochtige lucht helpen om geïrriteerde weefsels in je neus te kalmeren.

3. Probeer een neusspoeling

Als je last hebt van een gewone verkoudheid of griep en je ademhaling is daardoor verstoord, dan is PHYSIOMER® een eenvoudig product waarmee je de neus kunt openen – op natuurlijke wijze. Ons assortiment neusspoelingen is gemaakt met natuurlijk zeewater en is zacht genoeg om door het hele gezin (Normal Jet vanaf 2 jaar, Strong Jet en Eucalyptus vanaf 6 jaar) te worden gebruikt – inclusief een product speciaal gemaakt voor de gevoelige neuzen van baby’s. PHYSIOMER® pakt de symptomen die gepaard gaan met een verkoudheid effectief aan, waardoor je gemakkelijker kunt ademen.

4. Bescherm jezelf tegen luchtweginfecties

In de wintermaanden is je lichaam vatbaarder voor virussen die je luchtwegen kunnen aantasten. Verkoudheidsvirussen dringen het lichaam binnen via de neus en de mond, vaak wanneer iemand die ziek is in jouw buurt hoest of niest. Om dergelijke virussen te helpen afweren, kun je jouw neus regelmatig te spoelen om je te ontdoen van virussen, vervuilende stoffen en allergenen. PHYSIOMER® is een natuurlijke, alledaagse oplossing om je te helpen beschermen tegen infecties voordat ze de kans krijgen om je ademhaling te beïnvloeden.

Bekijk hier het volledige PHYSIOMER®-assortiment om een passende oplossing voor jou te vinden.

PHYSIOMER®, al het goede van de zee voor dagelijkse neusreiniging en het openen van de neus