Natuurlijke behandeling van een verstopte neus

Een verstopte neus is op zich niet zo erg - maar het is gewoon niet erg prettig. Moeite met ademhalen, slaapproblemen, slaperigheid op het werk... een verstopte neus kan je ritme echt verstoren - en hoewel een loopneus ook niet leuk is, vind je dat doorgaans minder erg dan een verstopte neus.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gezocht naar natuurlijke remedies om de symptomen van dit soort kwalen te verlichten. Daarom hebben we enkele van de meest effectieve natuurlijke methoden verzameld om een verstopte neus te verlichten, zodat je jouw neusklachten achter je kunt laten.

Waarom heb je een verstopte neus?

Het achterhalen van de reden waarom je last hebt van een verstopte neus kan je helpen om de symptomen ervan beter aan te pakken.

Natural remedies

Verkoudheid, sinusitis of allergische rinitis?

Meestal is een verstopte neus een irritant gevolg van een verkoudheid. Een verkoudheid duurt meestal tot een week, maar kan gevolgd worden door sinusitis, een ontsteking van de sinussen – de kleine, holle holtes in het voorhoofd en de jukbeenderen.

Wanneer deze opzwellen, raken de kanaaltjes die het slijm normaal gesproken naar je neus of keel zouden afvoeren, verstopt, met als gevolg een verstopt gevoel.

Sinusitis kan ook in verband worden gebracht met allergische rinitis. Als gevolg van een allergische reactie – niet van een virale infectie – kan een rinitis leiden tot ontstoken sinussen. Ook niet-allergische rinitis kan dit veroorzaken.

Als je je in een van deze situaties bevindt, of als je oor- en/of gezichtspijn hebt, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen.

Verschillende soorten natuurlijke remedies om een verstopte neus te behandelen

1. Reinig je neus met zoutwater

We weten dat het bijna te eenvoudig klinkt om waar te zijn, maar water is echt je beste bondgenoot als het gaat om het behandelen van een verstopte neus. Ten eerste zal het drinken van veel water je lichaam de hydratatie geven die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren en een infectie te bestrijden.

Maar ook is van zoutwater klinisch bewezen dat het de neusholten ontdoet van overtollig slijm – bij voorkeur via een neusspoeling. De neusspoelingen van PHYSIOMER®, gemaakt van isotoon zeewater, zijn handig en veilig, mits gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing, voor dagelijks gebruik en zullen je doeltreffend helpen. Het is klinisch bewezen dat regelmatige reiniging van de ziektekiemen en verontreinigingsdeeltjes uit je neus de symptomen zal afweren, dus is het de moeite waard om regelmatig een neuspoeling te gebruiken, ook als je geen verstopte neus hebt.

2. Dampinhalaties met essentiële oliën

Als je thuis graag dampinhalaties doet, waarbij je de dampen gebruikt om het slijm dat je neus blokkeert los te maken, kan je overwegen om ook essentiële oliën aan het warme water toe te voegen.

Een paar druppels Tea Tree-, Eucalyptus- of Pepermunt kunnen worden aangebracht op een zakdoek en worden geïnhaleerd om de neus te ontzwellen, maar veiliger blijft het inhaleren van verdunde damp.

3. Drink meer warme dranken

Als we ons niet zo lekker voelen, is het vaak moeilijk om ons vochtgehalte op peil te houden. Ondanks de hierboven geschetste noodzaak om vocht op te nemen, kan gewoon water ons soms niet overtuigen.

Warme dranken bieden twee voordelen: ze helpen je om je doel van acht glazen water per dag te bereiken, en de damp die er vanaf komt zal het slijm in je neus verder verzachten.

Planten die traditioneel gebruikt worden in warme dranken voor verkoudheid, zoals tijm, salie of kamille, worden gekozen vanwege hun antiseptische eigenschappen. Je kan je drankje oppeppen door een citroenschil (rijk aan vitamine C), gember en/of honing (beide zijn anti-inflammatoir) toe te voegen.

Overweeg ook het consumeren van pikant voedsel, omdat sommige daarvan, zoals cayennepeper, een stof bevatten die capsaïcine wordt genoemd. Deze laten wat slijm uit je neus los, waardoor je weer normaal kunt ademen.

 

Bekijk hier het volledige PHYSIOMER®-assortiment om een passende oplossing voor jou te vinden.

PHYSIOMER®, al het goede van de zee voor dagelijkse neusreiniging en het openen van de neus